7 tips om wel een baan te vinden

Goede voornemens. In de weken voorafgaand aan het festijn van oliebollen, champagne en vuurwerk, spoken ze -vaak onbewust- door onze gedachten. Komen deze voornemens bekend voor?

  • Na de feestdagen ga ik écht Sonja Bakkeren;
  • Komend jaar ga ik écht stoppen met roken;
  • Vanaf volgend jaar maak ik écht meer tijd voor mijn gezin.

Of is alles wat je wenst een baan?

Mogelijk ben je (onvoorzien) werkloos. Door reorganisatie, een faillissement, een fusie of boventallig verklaard. Het is nog steeds lastig om op de arbeidsmarkt te komen of terug te keren.
Snel herstel van de banenmarkt blijkt niet vanzelfsprekend. De hoge werkloosheid is een groot maatschappelijk probleem. Op persoonlijk gebied hebben veel werkzoekenden te maken met het verlies van inkomen, contacten en daardoor zelfs het verlies van zelfvertrouwen. Want het is frustrerend als je graag aan de slag wilt en geen baan kunt vinden.

De werkzoekenden die ik spreek, zijn druk bezig het hoofd boven water houden. De nood is hoog, zeker als het einde van de uitkeringsperiode in zicht komt en het spaarpotje opraakt. Het gevoel van eigenwaarde daalt naar een nulpunt.

Waarom lukt het niet?

Aan je inspanningen ligt het niet. Minimaal 4 uur per dag struin je het internet af op zoek naar die éne vacature. Díe vacature die op papier aansluit op wat je kent en kunt. Op basis van de vacaturetekst en wat aanvullende informatie die je op de gelikte website vindt, spendeer je een halve zondag aan het formuleren van een zogenoemde motivatiebrief. En natuurlijk stem jij jouw taalgebruik af op de taal van het bedrijf. Dat heb je ooit geleerd. Zo herkent de selectiecommissie alle moeite die jij hebt gedaan en nodigen ze je alleen daarom vast uit voor een persoonlijke kennismaking.

Helaas. Mogelijk sprak het kleurgebruik op jouw CV niet aan of had je net het verkeerde lettertype ingesteld. Misschien was je wel overgekwalificeerd voor deze functie. Of paste je “gewoon” niet in het profiel. Hoe dan ook, binnen 48 uur heb je die standaard afwijzing in je mailbox. Tenminste, als je al antwoord krijgt.

Vergroot jouw kansen: solliciteren 2.0

Ik daag je uit om anders te denken en anders te doen.  Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Open nieuwe deuren en vergroot jouw kansen met deze 7 tips. Dag ouderwets solliciteren, hallo solliciteren 2.0!

1. Hoe heet de baan die je NU zoekt?

Heb je jezelf die vraag gesteld? Nu je toch op zoek moet naar een nieuwe functie, geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat jouw droomfunctie eigenlijk is. Buig je ontslag om naar een kans om jouw droombaan te vinden.

Tip: Leg verbindingen met mensen die jouw droomfunctie nu uitoefenen. LinkedIn is daar heel geschikt voor.
Vraag tips. Misschien mag je wel een dagje meelopen.

2. Solliciteer jij nog met een cv dat weergeeft wat je hebt gedaan?

Natuurlijk laat je op je cv je ervaring en competenties zien. Zorg dat je cv niet alleen een routebeschrijving is van je verleden.

Tip: Herschrijf je cv zodanig dat het ook jouw gewenste toekomst laat zien.

3. Is jouw brief opgebouwd uit: ik ben, ik kan, ik heb, ik wil?

Als je jouw brief zo opbouwt, draait de brief om jou. Je nieuwe werkgever is niet op zoek naar jou. Je nieuwe werkgever is op zoek naar een oplossing voor zijn probleem.

Tip: Zorg voor een motivatiebrief waarin je onderbouwt welke oplossing jij jouw nieuwe werkgever brengt. Onderbouw jouw meerwaarde.

4. Focus

Focus lijkt een toverwoord. Dat is het ook. Om iets te bereiken heb je twee dingen nodig:

  • Een doel.
  • Je focus om dat doel te bereiken.

Om succesvol te zijn in wat je doet, moet je stoppen met dertig dingen tegelijk te doen. Je hebt een beperkte hoeveelheid aandacht, energie, tijd en geld.

Tip: formuleer zo concreet mogelijk je doel. Ga de komende vijf dagen dagelijks één uur onafgebroken brainstormen wat je kunt doen om dat doel te bereiken. Ga met deze lijst aan de slag.

5. Bevrijd jezelf

Dit is een moeilijk onderdeel. Veel van onze handelingen vinden hun bron in angst. Creëer vrijheid. Dit doe je door je zelfvertrouwen te vergroten, angsten te overwinnen en te werken aan je problemen. En natuurlijk door positief te blijven.

Tip: Ontdek dat je mag zijn wie je bent. De mening van een ander is niet meer dan dat: een mening. Verder hoef je daar niet veel mee.

6. Netwerken

Netwerken is geen modewoord. Het is ook niet alleen omgaan met mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Het is een investering in relaties. In het opbouwen van nieuwe relaties. Bouw dus aan jouw gouden netwerk. Wees alert en behulpzaam voor anderen, dat betaalt zich zeker terug.

Tip: Ga actief aan de slag met het uitbreiden van je netwerk. Ook familie en vrienden zijn onderdeel van jouw netwerk. Oude klasgenoten, oud-collega’s. Gebruik LinkedIn om -opnieuw- met ze in contact te komen.

7. Laat los

Loslaten, misschien wel een van de moeilijkste dingen die bestaat. Het draait om aanvaarding van wat is. Neem goed afscheid van het oude jaar en verwelkom het nieuwe jaar met open armen.

Tip: schrijf je problemen op een papier en verbrandt het papier om 00:00 uur. 

PROOST!

Ik wens jou een positieve start van het nieuwe jaar! Heb jij nog tips die voor jou werk(t)en? E-mail ze naar me. Misschien lees je jouw tip terug in een volgend blog of in het E-zine Oog voor jou. Want successen deel je samen!

Deel blog